Двор на кирилицата

Крепост “Kирилица”

Крепостта “Кирилица” се издига като защита от инвазията на латинския свят и като страж, който пази културните постижения, създадени на кирилица. Думата “крепост” означава твърдина, устойчивост, здравина. Името “Кирилица” пък носи идеята за обединението на всички народи, използващи тази писменост за своето духовно укрепване. Извисяваща се гордо и величествено в точно в Плиска, крепостта свидетелства, че точно от тук е започнал пътя на свещената азбука към света.

За строежа на Крепостта са използвани старинни каменни блокове. В тях са вградени мотив от библейския сюжет за Мария и Йосиф с малкия Исус, един крилат арменски кръст, буквата “К” на арменски – създадени и подарени от Рубен Налбандян, майсторът на буквите.

Така, събрано на едно място, миналото получава нов живот и нов смисъл. Архитектурата на цитаделата е по идея на създателя на Двора. Външната стълба, която отвежда към втория етаж, не е характерна за крепостите от миналото, а е едно орнаментално допълнение, даващо възможност да се види отвисоко панорамата на целия комплекс. На двете нива на сградата са разположени просторните зали “Създаване на азбуката” и “Българска слава”. От високите бойници се разкрива красивата панорама на цялото плисковско поле, а на юг погледът се спира в свещените Мадарски скали.

История в картини

Галерията е разположена в просторно помещение от зидан камък в старинен стил. Картините в нея са нарисувани по идеи на създателя на комплекса и са закупени от него. Автори са доц. Иван Узунов – ръководител на катедра “Живопис” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, художниците Михаила Михайлова от София и Валентин Голешев от Търговище. Картините разказват с образи най-важните моменти от събитията, свързани с покръстването на българите, създаването и на кирилицата и приемането ѝ от славянския свят.

Създаване на азбуката

Влизайки в залата на първия етаж на Крепостта, посетителят прекрачва границите на времето и се оказва в средновековната атмосфера на буквосътворението. Тук оживява историята на писмеността. Восъчните скулптури, изработени от групата на търновския художник Борис Борисов, предават магията на приказката за величието на българското слово и неговите благословители.

Буквите

Всяка буква е представена с необикновена релефна “картина” и има образователен ефект върху всеки, който я наблюдава. С изящните образи...

Прочетете повече »

Постепенно залата ще бъде населена и с други значими фигури на средновековната книжнина. Така “Създаване на азбуката” ще представи съществуването на кирилската писменост от момента на нейното създаване до превръщането ѝ от Паисий в завет към днешните поколения: “Българино, знай своя род и език!“.

Минало и съвремие тук не се отричат, а се оглеждат едно в друго – всички восъчни скулптури са в естествена големина, с автентично облекло и посетителите са като гости в техния старинен свят. В тази уникална атмосфера, съчетана с модерно оборудване, много често се провеждат конференции, презентации, детски празници на буквите, концерти и др. Залата е с капацитет 500 седящи места, подиумът може да се превърне в сцена за различни представления, има мултимедия и перфектно озвучаване.

Българска слава

Широки външни каменни стъпала отвеждат към втория етаж на Крепостта. Историческият разказ продължава с най-славните владетели, превърнали Първата българска държава в непобедима европейска сила.

хан Аспарух

Следващият образ, който означава началото на днешна България, е на Кубратовия син Аспарух (ок. 640 – 701). Неговата восъчна скулптура...

Прочетете повече »

хан Кардам

Един от най-успешните ни държавници, извел България от почти 40-годишна политическа криза, е хан Кардам (735 – 803). Той издига...

Прочетете повече »