Двор на кирилицата

Йордан Йовков

(9.11.1880 – 15.10.1937)

На 22 октомври 2018 г. Кремена Митева – главният уредник на Литературния музей “Йордан Йовков” в Добрич, откри бюст-паметниците на разказвача от Добруджа Йордан Йовков и на поетесата, родена преди 130 години, Дора Габе. Гостите от Регионалния исторически музей в Добрич донесоха пръст от земята на писателя. Бяха получени поздравителни адреси от името на президента Румен Радев, от кмета на Добрич Йордан Йорданов, от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.

“С мъки, с нещастия е пълен тоя свят, но все пак има нещо, което е хубаво, което стои над всичко друго – любовта между хората“. Това са думи на Сали Яшар, майсторът на “пеещите каруци” от разказа “Песента на колелетата” на писателя, драматург, преводач Йордан Йовков. Неговото творчество е не само в учебниците, но и в сърцата на българите със задушевните картини от живота на обикновения човек, чиято най-голяма сила е съпричастието към болката и радостта на другите. И защото внушава вярата, че у всеки има добро, стига да успее да го отключи. Военните разкази след участието на Йовков в Балканската и Първата световна война са неговият зов за мир, красота и хармония, които безсмислените битки разрушават. Сборниците “Старопланински легенди“, “Вечери в Антимовския хан“, “Ако можеха да говорят” търсят възможностите за оставяне на следи от човечност в историята и в сегашността. Защото отношенията между хората, които вълнуват писателя, могат да се случат във всяко време и не само в селския бит. Драмите му “Албена” и “Боряна” поставят в центъра на художествения свят жената с нейната противоречива природа, но и с красотата ѝ, която внася живот в живота. Романът “Чифликът край границата” разказва за трудните години на добруджанския край, преживени и от самия Йовков, когато българските земи, в които е роден, се оказват от другата страна на границата ни. Писателят си отива само на 57 години, но творчеството му оставя онзи “себап” (добро) за хората, за който мечтае и неговият герой Сали Яшар.

*Бюст-паметникът на Йовков е дело на възпитаника на Великотърновския университет Евгений Воденичаров, който от почти четвърт век живее в САЩ и в момента е един от 55-мата скулптори, работещи за Холивуд. Негови скулптури участват в най-касовите продукции на “Дисни” и други холивудски компании. Той е автор на 9-метрова фигура на голямата кинозвезда на ХХ век Марлене Дитрих. Негови произведения аранжират пространството в няколко казина в Лас Вегас, както и в парти къщата на боксовата легенда Майк Тайсън. На благотворителен търг по време на последната кандидатпрезиденстка кампания Евгени се съгласява на 50% отстъпка за своя пластика, ако се изпълни условието му да се снима с богатия купувач. Благотворителната кауза получава сериозни постъпления, след като в медиите се появява обещаната снимка, на която скулпторът е с кандидата за президент – Доналд Тръмп.

Барелеф в Двора на кирилицата на Пейо Яворов
Барелеф в Двора на кирилицата на Иван Вазов - забележителност край Варна
Барелеф в Двора на кирилицата на Христо Ботев
Николай Хайтов - барелеф
Алеко Константинов - Барелеф в Двора на кирилицата
Дворът на кирилицата - барелеф на Паисий Хилендарски
Дворът на кирилицата - барелеф на Христо Смирненски
Барелеф на Гео Милев - забележителност Варна - Двор на кирилицата
Барелеф на Никола Вапцаров - забележителност Варна - Двор на кирилицата
Барелеф на Петко Славейков - забележителност край Варна - Двор на кирилицата
Йордан Йовков - барелеф на писателя в Двора на кирилицата в Плиска
Дора Габе - барелеф, разположен в Двора на кирилицата в Плиска
Барелеф на писателя Димитър Талев в Плиска - Двора на кирилицата
Барелеф на писателя Йордан Радичков - Плиска, Двор на кирилицата
Барелеф в Двора на кирилицата на Любен Дилов-баща
Барелеф - Петя Дубарова
Барелеф - Пенчо Славейков
Свети Евтимий Търновски - Барелеф
Свети Киприян - Барелеф
Александър Теодоров-Балан - Барелеф в Двора на кирилицата
Барелеф в Двора на кирилицата на Агоп Мелконян
Барелеф в Двора на кирилицата на Захари Стоянов