Двор на кирилицата

Александър Грибоедов (Алекса́ндр Серге́евич Грибое́дов)

(15.1.1795 – 11.2.1829)

“Щастливците часовници не гледат” – този популярен афоризъм е изказан от руския поет, драматург, композитор, пианист, дипломат, полиглот Александър Грибоедов. Неговият енциклопедичен ум, разнородните му таланти, социалната му ангажираност го превръщат в една от най-будните личности в началото на XIX столетие в Русия. Той живее само 34 години, запомнен е най-вече с комедията си “От ума си тегли” (“Горе от ума”), но неговата активност, пътешествията и участията му в значимите събития на епохата оставят следи в различни области от обществения и духовния живот на страната. Още 13-годишен завършва езиковия факултет на Московския университет с кандидатска степен, две години по-късно се дипломира и като юрист и продължава образованието си в областта на математическите и природните науки. На 17 години постъпва в Московския хусарски полк и участва в Отечествената война срещу Наполеон. През 1817 г. е назначен за губернски секретар, работи като преводач, става един от основателите на масонската ложа Du Bien и пише поезия, литературна критика, участва в съавторство в създаването на няколко комедии. От това време е и познанството му с Ал. С. Пушкин. Арестуван е за съпричастност към декабристкото движение и освободен поради липса на доказателства. Убит е от фанатици по време на дипломатическа мисия в Техеран.

Грибоедов пише най-вече в областта на “светската комедия”, пародираща чуждопоклоничеството и сантиментализма. Най-зрялата му пиеса “От ума си тегли” е сатира в стихове на московското аристократично общество. Реализмът, силата и точността на нейния език я превръщат в сборник с афоризми, които и днес звучат в руската реч.

*Паметникът на Грибоедов е дело на Президента на Руската художествена академия, Народния художник, академик Зураб Церетели. Той е автор на над 5000 произведения от живописта, графиката, скулптурата, монументално-декоративното изкуство. По време на специализацията си в Париж (1964) общува с Пабло Пикасо и Марк Шагал. Негови композиции могат да се видят в много страни от света и в Русия: Паметникът на Доброто и Злото пред сградата на ООН в Ню Йорк (САЩ), “Раждането на новия човек” в Севиля (Италия) и Париж (Франция), “Да разрушим стената на недоверието” в Лондон (Великобритания), Паметникът на Колумб в Пуерто Рико, Паметникът на Петър I,  оформлението на Храма на Христос Спасител, новата сцена на Болшой театър в Москва, конната статуя на казака Харко в композицията по случай 350-годишнината на основаването на гр. Харков (Украйна) и др. Церетели има над 20 самостоятелни изложби и множество участия в национални и републикански форуми. Той е единственият руски художник кавалер на Ордена на Почетния легион (2010) и носител на още над 60 признания – държавни награди, ордени, медали, почетни звания.